Hatha Yoga door Sander Bressers

Ik ben Sander Bressers en studeer in maart 2018 af als yoga docent en zal dan deel uitmaken van de Yoga Alliance. Daarna ben ik van plan om een yoga school te openen in Drachten Friesland.
Om alvast meer ervaring op te doen in het doceren aan groepen mensen en mensen ook de gelegenheid wil geven om met yoga en zijn vele voordelen kennis te maken, neem ik deel aan het Healing Earth Festival.
De wetenschap van yoga vindt zijn oorsprong meer dan 5000 jaar geleden in de cultuur rondom de Indus-Sarasvati rivier in India en is uitgewerkt in de klassieke geschriften. De ervaringen van Patanjali zijn verzameld in de Patanjali sutra’s, gedateerd tussen 200 v. Chr en 200 n. Chr. Dit geschrift omvat onder andere de beschrijving van het achtvoudige pad van Patanjali.

Hatha Yoga is het pad van fysiek welzijn. Een spirituele praktijk die een poort schept tot de Geest of het Universum, door middel van lichaamshoudingen en ademhalingsoefeningen – asana’s en pranayama. Hatha Yoga is wat de meeste mensen associëren met het woord Yoga en wat vooral wordt beoefend ter bevordering van geestelijke en lichamelijke gezondheid en vitaliteit.

Hatha is ook het pad van het verenigen van tegenstellingen. Niet door iets onnatuurlijks te forceren, maar door gebruik te maken van innerlijke kracht. Mannelijk en vrouwelijk, hard en zacht, lichaam en geest, het bekende en het onbekende. Hatha is de yoga van de wilskracht en is bedoeld als universeel instrument om bewustzijn en heelheid van lichaam, geest en ziel te bereiken.

De ultieme verbinding wordt bereikt door concentratie en meditatie. Raja yoga van Patanjali beschrijft het hele proces van opneming in Godsbewustzijn door middel van het Achtvoudige Pad van Yoga.

Dit Pad bestaat uit:
Yama: sociaal-ethische voorschriften
Niyama: persoonlijke ethische disciplines
Asana: lichaamshoudingen
Pranayama: ademhalingsoefeningen
Pratyahara: terugtrekking van de zintuigen
Dharana: mentale concentratie
Dhyana: meditatie of ononderbroken mentale focus
Samadhi: eenwording met het Oneindige door diepe meditatie.

Tijdens de workshops heb je de mogelijkheid om kennis te maken met yoga en meditatie en de daarbij behorende filosofie.

Workshops worden in groepsverband gegeven en de deelname is daaraan gratis. Mocht je echte de behoefte hebben aan een privé sessie, dan is dit mogelijk tegen een vergoeding die uit het hart komt.

Namaste, sat nam.

San.